Στερεές μορφές δόσης: Κάψες

October 21, 2019

τα τελευταία νέα της εταιρείας για Στερεές μορφές δόσης: Κάψες

Οι κάψες είναι στερεές προετοιμασίες κατά τις οποίες η ουσία ή/και τα έκδοχα φαρμάκων εσωκλείονται είτε σε ένα μαλακό είτε σκληρό διαλυτό κοχύλι. Το κοχύλι γίνεται κανονικά από τη ζελατίνη ή άλλο κατάλληλο πολυμερές υλικό και οδηγεί σε έναν απλό, tasteless, odourless, κομψός, εύκολος--καταπίνει τη μορφή δόσης χωρίς ανάγκη για ένα δευτεροβάθμιο βήμα επιστρώματος.

Ανάλογα με τη σύνθεση του κοχυλιού καψών, οι κάψες μπορούν να ταξινομηθούν ως είτε σκληρή είτε μαλακή κάψα, με τις μαλακές κάψες που κατέχουν μια εύκαμπτη, πλαστικοποιημένη ταινία ζελατίνης. Τα κοχύλια μπορούν να αποτελούνται από δύο κομμάτια υπό μορφή κυλίνδρων κλειστών από τη μία πλευρά το πιό σύντομο κομμάτι, αποκαλούμενο τη “ΚΑΠ” και πιό μακροχρόνιο κομμάτι, αποκαλούμενο “σώμα”, ή μπορούν να αποτελούνται από ένα μονό κομμάτι. Οι two-piece κάψες και οι ενός κομματιού κάψες αναφέρονται συνήθως ως κάψες σκληρός-Shell και κάψες μαλακός-Shell αντίστοιχα.

Τα κοχύλια μπορούν να αποτελούνται από δύο κομμάτια υπό μορφή κυλίνδρων κλειστών από τη μία πλευρά το πιό σύντομο κομμάτι, αποκαλούμενο τη “ΚΑΠ” και πιό μακροχρόνιο κομμάτι, αποκαλούμενο “σώμα”, ή μπορούν να αποτελούνται από ένα μονό κομμάτι. Οι two-piece κάψες και οι ενός κομματιού κάψες αναφέρονται συνήθως ως κάψες σκληρός-Shell και κάψες μαλακός-Shell αντίστοιχα.

                                      τα τελευταία νέα της εταιρείας για Στερεές μορφές δόσης: Κάψες  0

Υλικά αφθονίας καψών

Τις κάψες μπορούν να γεμίσουν με μια σειρά των τύπων διατύπωσης συμπεριλαμβανομένων των ξηρών σκονών, semisolids, των μη υδατικών υγρών, και άλλων μορφών δόσης όπως οι χάντρες, μίνι-ταμπλέτες, και ακόμη και οι μίνι κάψες οι περισσότερες από τις οποίες προορίζονται για την προφορική διοίκηση. Υπάρχουν επίσης εφαρμογές ειδικότητας όπως οι κάψες που μπορούν να φορτωθούν ξηρός-κονιοποιημένα inhalers, να προσθέσουν τα αντιδραστήρια ως τμήμα μιας διαγνωστικής εξάρτησης, και περιστασιακά των καψών μαλακός-Shell προοριζόμενων για την πρωκτική ή κολπική εισαγωγή ως suppositories.

Η πρώτη κάψα που προετοιμάστηκε από τη ζελατίνη ήταν μια ενός κομματιού κάψα που κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στη Γαλλία από το φαρμακοποιό Joseph Gerard Dublanc και Francois Achille Barnabe Mothes (ένας σπουδαστής φαρμακείων) το 1834. Αν και τα κοχύλια αυτών των πρόωρων καψών δεν ήταν πλαστικοποιημένα, τέτοιες κάψες πιθανές θα ταξινομούνταν σήμερα ως μαλακές κάψες ζελατίνης βασισμένες στη μορφή, το περιεχόμενο, και άλλα χαρακτηριστικά γνωρίσματα.

Το 1848, ο James Murdock έφηυρε τη two-piece συμπτύσσοντας (σκληρή ζελατίνη) κάψα που κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στην Αγγλία το 1865.

Τύποι καψών

i. Σκληρές κάψες ζελατίνης

              τα τελευταία νέα της εταιρείας για Στερεές μορφές δόσης: Κάψες  1

Σκληρές κάψες ζελατίνης

Οι σκληρές κάψες ζελατίνης γνωστές επίσης ως two-piece κάψες ή οι ξηρός-γεμισμένες κάψες είναι στερεές μορφές δόσης στις οποίες ένα ή περισσότερα ουσίες ή/και έκδοχα φαρμάκων εσωκλείονται μέσα σε ένα μικρό κοχύλι. Το κοχύλι αποτελείται από δύο μέρη: το σώμα με σκοπό να περιέχουν το φάρμακο και diluent, και η ΚΑΠ που είναι περίπου μισή εφ' όσον το σώμα.

Οι σκληρές κάψες ζελατίνης είναι παραχθείσες κενές και συμπληρώνονται έπειτα μια χωριστή λειτουργία. Κατά τη διάρκεια της γεμίζοντας λειτουργίας μονάδων καψών, το σώμα γεμίζουν με το φάρμακο, που ακολουθείται από την εισαγωγή της ΚΑΠ πέρα από το σώμα.

Οι σκληρές κάψες ζελατίνης γίνονται από τη ζελατίνη και άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται είτε για να επιτρέψουν το σχηματισμό καψών είτε για να βελτιώσουν την απόδοσή τους. Οι κάψες περιέχουν το νερό 13 – 16%, αλλά η περιεκτικότητα σε νερό μπορεί να ποικίλει, ανάλογα με τους όρους αποθήκευσης.

Όταν η υγρασία είναι χαμηλή, οι κάψες μπορούν να γίνουν εύθραυστες εάν αποθηκεύονται στις υψηλές υγρασίες, οι κάψες μπορούν να γίνουν fl accid, κολλώδης, και να χάσουν τη μορφή τους. Η αποθήκευση στις υψηλής θερμοκρασίας περιοχές μπορεί επίσης να έχει επιπτώσεις στην ποιότητα των σκληρών καψών ζελατίνης.

Οι σκληρές κάψες κοχυλιών είναι διαθέσιμες σε ποικίλα τυποποιημένα μεγέθη και υποδεικνύονται από τους αριθμούς από 000 έως 5. Το μέγεθος της κάψας 000 είναι το υψηλότερο και αυτό του αριθμού που 5 κάψα είναι τα μικρότερα.

                                τα τελευταία νέα της εταιρείας για Στερεές μορφές δόσης: Κάψες  2

Τυποποιημένα μεγέθη καψών.

ΙΙ. μαλακές κάψες ζελατίνης

                       τα τελευταία νέα της εταιρείας για Στερεές μορφές δόσης: Κάψες  3

Μαλακές κάψες ζελατίνης

Οι μαλακές κάψες ζελατίνης καλούμενες επίσης η μαλακή κάψα κοχυλιών, μαλακή ελαστική κάψα, ή softgel είναι single-unit στερεά μορφή δόσης, που αποτελείται από υγρές, ημισταθερές, ξηρές σκόνες, ή ακόμα και οι προσχηματισμένες ταμπλέτες γεμίζουν τυλιγμένος από ένα ενός κομματιού ερμητικώς σφραγισμένο ελαστικό εξωτερικό κοχύλι.

Παρόμοιες με τα σκληρά κοχύλια ζελατίνης, οι μαλακές κάψες ζελατίνης γίνονται από τα κοχύλια της ζελατίνης στα οποία plasticizers όπως η γλυκερίνη, polyols ή άλλα κατάλληλα υλικά έχουν προστεθεί. Άλλα συστατικά μπορούν να περιλάβουν τις χρωστικές ουσίες, opacifiers, τις γεύσεις και τα συντηρητικά (που περιλαμβάνονται συχνά στη διατύπωση κοχυλιών καψών για να αποτρέψει τη μικροβιακή ή μυκητιακή αύξηση).

Το διαφοροποιητικό χαρακτηριστικό αυτού του τύπου κάψας είναι η ενός κομματιού κατασκευή του. Η σίτιση και η σφράγιση επιτυγχάνονται από μόνο μια μηχανή.

Οι γεμισμένες μαλακές κάψες ζελατίνης είναι διαθέσιμες στο εμπόριο σε μια ευρεία ποικιλία των μορφών (π.χ. κύκλος, στενόμακρος, σωληνοειδής). Μπορούν να είναι ενιαίος χρωματισμένος ή δύο-τονισμένος και μπορούν να αποτυπωθούν με τον προσδιορισμό των σημαδιών.

Το μέγεθος των μαλακών καψών ζελατίνης αντιπροσωπεύει την ονομαστική ικανότητά του στα minims, παραδείγματος χάριν, 30 που το ωοειδές softgel μπορεί να προσαρμόσει 30 minims (ή 1,848 cm3).